Temperera choklad

Hej!
tänkte här berätta snabbt om hur man tempererar choklad på lättaste sättet. Självklart finns det flera andra tekniker som kräver en marmor bänk eller en marmorplatta som hjälper chokladen att sjunka i temperatur! Detta är en teknik som chokladexperterna på Lindt-chokladtillverkning använder. Jag hittade instruktionerna här.

Vattenbad: En rostfri skål med choklad som är placerad över en passande kastrull med sjudande vatten. Skålen får INTE nudda vattnet då det är risk att chokladen börjar koka, det vill vi inte.

Dåså, så här gör man:
  • Ta fram den chokladen som du ska smälta och lägg undan 1/3. Använd kvalitetschoklad. Block "choklad" är inte ens värt att slänga en blick på i butiken. Det är inte ens i närheten av samma kvalitet som choklad från t ex Marabou Premium, Lindt eller liknande.
  • Smält 2/3 av chokladen i ett vattenbad och låt temperaturen uppnå 48 grader, rör ofta och ordentligt. Tag skålen av kastrullen.
  • Tillsätt chokladen som inte är smält, lite i taget tills temperaturen når 28 grader. Rör om ordentligt. Sätt tillbaka skålen över vattenbadet och låt chokladen komma till en temperatur på 31 grader.
  • Chokladen är nu klar att användas. Häll den i chokladformar, doppa ballonger eller praliner eller ringla över kakor eller praliner eller andra bakverk.

Skulle det vara så att du gör choklad-klubbor eller skålar kan de behövas stelna i kylskåp i ett par minuter beroende på mängden choklad som ska stelna. Man kan doppa cake pops i chokladen.

När man köper choklad i butiken är den redan tempererad, men om man ska smälta den igen och vill undvika att det blir ränder i chokladen när den har stelnat så tempererar man den igen.



Hoppas att detta har gett er en ledtråd ut ur den stora djungeln av tekniker i bakvärlden! :D
Kramis Kramis

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0